1.7.2022 – 30.6.2023 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Do Mnichova Hradiště opět zavítalo Listování, a sice ve čtvrtek 21. listopadu dopoledne – Lukáš Hejlík a Petra Bučková představili žákům 6. a 8. ročníků všech mnichovohradišťských základních škol (ZŠ Studentská, ZŠ Sokolovská, ZŠ Švermova) i Gymnázia Mnichvo Hradiště knihu Aleny Ježkové Dračí polévka o vietnamském chlapci Longovi žijícím v Čechách, pro kterého není vůbec snadné vypořádat se se svou jinakostí a najít sám sebe.

Longovi je 12 let, žije pouze se svou matkou a svým dědečkem, doma mluví vietnamsky a jí hůlkama. Ve škole mluví česky, jí příborem a oslovují ho Láďa. Jedinou jeho kamarádkou je spolužačka Světlana, která pochází z Ukrajiny: kromě rodící se první lásky je spojuje i společný příznak jinakosti. V den Longových dvanáctých narozenin nečekaně přijíždí z Vietnamu jeho otec. Přijmout novou skutečnost není pro Longa snadné, proto utíká z domu: na svém cestě zažívá řadu dobrodružných a ne zcela jednoduchých zvratů. Ve snaze odlišit se od rodiny si Long manifestačně nechá odbarvit vlasy – nicméně rasistický útok v metru jen dokládá marnost podobného gesta. Závěrečné společné vaření dračí polévky, kterou Long připravuje s dědečkem, odkazuje na smíření s rodinou, zároveň je i metaforou pro život a předávání mezigeneračních zkušeností. „Nejdřív musíš být trpělivý, čekat, až se všechno dobře uvaří, aby to mělo správnou sílu. To může trvat hodně dlouho, a navíc tě výsledná chuť může překvapit. Vždycky ale můžeš něco přidat, něco ubrat. To je na tobě. Je to přece tvoje polévka! Nejprve musí chutnat tobě, a pak ji můžeš nabízet i jiným.“

Dle reakcí dětských návštěvníků Listování věříme, že žáky kniha i její interpretace oslovily. Lukáš Hejlík nabádal k přečtení této knihy, poukázal i na její velmi povedené ilustrace. Podle knihy vzniklo divadelní představení a úspěšně ji zdramatizoval Český rozhlas. Je ověnčená řadou literárních cen, např. prestižní cenou White Raven udělovanou nejlepším dětským knihám z celého světa.

Kniha Dračí polévka je k dispozici i v Městské knihovně MH, neváhejte a běžte si ji vypůjčit! Jana Jedličková, vedoucí knihovny, byla na představení též přítomna: “Moc se mi to líbilo a myslím, že tenhle formát se pro děti skvěle hodí. Knihu u nás máme a dívali jsme se, kolikrát byla půjčená. Tak od roku 2011 ani jednou. To je přesně problém některých výborných knih pro starší děti. U nás za 8 let nikdo a teď za dvě dopolední představení se s ní seznámilo 400 dětí. Já jsem z toho nadšená (…). Pro mě výborná kniha, výborné zpracování a dosah na děti veliký.”