1.7.2022 – 30.6.2023 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

V úterý 22. října 2019 se na Gymnáziu MH sešli zástupci žáků, kteří se rozhodli podílet na žákovských komunitních projektech. Mile nás překvapil velký zájem, žáků se sešlo 38, dorazilo několik týmů z gymnázia, dva týmy ze ZŠ Studentská, své zástupce měla na setkání i ZŠ Klášter Hradiště nad Jizerou. Zúčastnění žáci se nejprve v rychlosti seznámili a následně si společnými silami vytvořili pravidla pro budoucí setkávání všech týmů, která se uskuteční v prosinci tohoto roku, dále v únoru, dubnu a květnu následujícího roku. Jaká pravidla tedy byla přijata? Mluví jen jeden. / Nasloucháme si. / Respektujeme se. / Mluvíme slušně. / Právo na názor. / Nosíme přezůvky.

O co v žákovských komunitních projektech půjde? Měly by být prospěšné ostatním, určené široké veřejnosti, spjaté s ekologií, šetrné k okolí… V tomto duchu vznikaly i projekty Bezobalu, Rekola, Zachraň jídloMedvědi nevědí, že turisti nemaj zbraně, s nimiž se mohli žáci seznámit. Ač jde podle žáků o velmi náročné projekty, inspiraci se meze nekladou! Jaké jsou tedy charakteristiky žákovských komunitních projektů, které by měli žáci respektovat? Na prvním místě by měl projekt žáky bavit, měli by o něm informovat veřejnost, zapojit do projektu cílovou skupinu, měli by si klást reálné cíle, vše dobře naplánovat a zorganizovat, měli být při jeho tvorbě kreativní, spolupracovat s místními, měli by vycházet ze skutečných potřeb…

V závěru setkání žáci promýšleli věci, jež by se v rámci jejich projektu daly zrealizovat: často se objevovala tvorba ptačích budek, vybudování posezení či výsadba stromů. Některé z týmů uvedly i pomoc lidem v nelehké situaci, pomoc dětem v nemocnici či ohroženým zvířatům, vybudování masážního chodníčku (bosonohé stezky), umístění odpadkových košů do míst, kde nejsou a kde by byly potřeba, ušití látkových tašek, úklid přírody či vybudování studentské kavárny v blízkosti autobusové zastávky.

Znovu se žáci setkají v prosinci, věříme, že do té doby již vykrystalizují konkrétní aktivity, na jejichž výsledky se těšíme již nyní!