1.7.2022 – 30.6.2023 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Základní a mateřská škola Jivina se stala “hostitelkou” setkání pedagogických a nepedagogických pracovníků malotřídních škol, jež se uskutečnilo v úterý 27. února 2018. A kdo se ho zúčastnil? Zástupkyně ZŠ a MŠ Klášter, ZŠ a MŠ Loukovec, ZŠ a MŠ Žďár,  ZŠ Veselá a MŠ Jaselská. Mgr. Veronika Biskupová, ředitelka školy, a její kolegyně vítaly postupně zájemce o toto setkání nejprve ve školní budově, kterou bylo možné si důkladně prohlédnout, stejně tak i budovu mateřské školy stojící nedaleko. V případě obou prohlídek bylo možné se přímo na místě doptat na vše potřebné. Společné posezení se následně odehrávalo v budově školní jídelny, kde bylo připraveno bohaté občerstvení, ukázky žákovských prací, pomůcky, které jsou využívány ve výuce, jakož i fotografie dokumentující školní život. Z úst zúčastněných více méně svorně zaznělo, že vítají tuto možnost společně se setkat a vzájemně se inspirovat, sama Veronika Biskupová pak uvedla, že očekává navázání na tradici společných setkávání, která existovala již dříve a od níž se bohužel upustilo.

Setkání byla přítomna též Mgr. Michaela Lajnerová, lokální síťařka pro ORP Mnichovo Hradiště a Mladou Boleslav, která představila projekt Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, který zaštiťuje a v němž mapuje problematiku ohrožených dětí a rodin s problémy. Je v kontaktu se školami a školskými zařízeními a dalšími aktéry, díky čemuž došla k závěrům, že školy mají o dané problematice dostatek informací, spolupracují s OSPODem, nicméně v systému je málo informací o podpůrné síti pro ty rodiny s dětmi, jež se do problémů ještě nedostaly. Plánuje společná setkání zástupců škol (školských poradenských pracovišť) a poradenských zařízení s cílem vzniku konkrétních přímých vazeb. Vzhledem k tomu, že týmy malotřídních škol jsou malé a většinou nemají školská poradenská pracoviště, mohou ze svého středu na toto setkání vyslat libovolného zástupce.

Došlo i na samotné představení ZŠ a MŠ Jivina, která datuje svůj počátek do doby před 20 lety. Momentálně ji navštěvuje 31 dětí, rozdělených do dvou tříd: 1. + 2. ročník a 3., 4. a 5. ročník. V mateřské škole je pak 40 dětí ve dvou třídách, jedné třídě mladších dětí a druhé třídě předškoláků. Všechny děti pak obstarává nevelká, zato skvěle sehraná “parta” paní učitelek.

Prvním tématem, jemuž jsme věnovaly pozornost, byla problematika společných porad, tedy nejen učitelů, ale i provozních zaměstnanců, jež na Jivině probíhají cca 1x za dva měsíce a které přispívají k lepší informovanosti všech zaměstnanců obou typů škol. Dřívější samostatné schůzky pro ZŠ a MŠ se neosvědčily, byly časově náročné, mnohé informace zůstaly nepředány… Velký prostor byl věnován kontrole České školní inspekce, která navštívila Jivinu v červnu 2017. Kromě pochvalných závěrů (výzdoba školy, práce s dětmi, spolupráce ZŠ s MŠ atd.) došlo i na pár výtek, jež Veronika Biskupová přiblížila svým kolegyním s cílem, aby se jich ve svých školách vyvarovaly. Velkým tématem společného setkání byla též inkluze: na Jivině mají s inkluzí zkušenosti, dokonce mají pro jednoho žáka i asistenta pedagoga, který spolupracuje nejen s dítětem, ale i s učitelem, což je pro školu skvělá podpora. Řadu zkušeností s inkludovanými dětmi mají též v ZŠ Veselá, jejíž zástupkyně se setkání zúčastnily a přispěly tedy do diskuse svými postřehy. Na přetřes se dostala i problematika GDPR, tedy Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, které má vstoupit v platnost již 25. 5. 2018. Z úst téměř všech zúčastněných zazněla obava, že nevědí, jak toto nařízení skloubí se svou prací, a také to, že na dané nařízenou nejsou zatím připraveny. Dalšími tématy, na něž padla naše pozornost, byly zkušenosti s výukou angličtiny, přijímání nemocných dětí do MŠ, řešení administrativních prací atd.

V závěru setkání došlo i na burzu nápadů, kdy Veronika Biskupová představila přítomným pomůcky, s nimiž ráda pracuje a jež se jí osvědčily. I od ostatních zúčastněných se objevily různé tipy, např. na nakladatelství Blug, jehož nabídka je pro školy zajímavá. Zmíněn byl i web Učitelnice, který poskytuje výukové materiály do hodin, či Eschovka, prostor pro sdílení materiálů pro děti. Učitelky ZŠ Klášter představily učebnice AJ, s nimiž mají dobré zkušenosti (právě z již dříve zmíněného nakl. Blug), či práce dětí na téma nedávno skončivší olympiády. Paní ředitelka ZŠ a MŠ Loukovec zase poukázala na jejich Výpravy za poznáním, výlety do blízkého i vzdáleného okolí, které je nesmírně obohacují (mimochodem doporučují např. muzeum v Turnově, v Dolánkách či Ekozahradu v Mladé Boleslavi).

Závěrečná diskuse všech byla velmi podnětná. Zazněla v ní též touha, aby se nejednalo o první a zároveň poslední setkání, stejně tak i snaha po tom, aby se znovu obnovily sportovní hry malotřídek. S touto aktivitou přišla ZŠ Veselá, nicméně “na svém programu” ji měla i Veronika Biskupová. My jen doufáme, že se tato snaha podaří a v květnu či v červnu opravdu dojde ke společnému sportovnímu utkání zástupců malotřídních škol.