1.7.2022 – 30.6.2023 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Quest neboli hledačka je hra podobná naší stopované nebo také vycházce po naučné stezce, ale mnohem zábavnější: veršovaný text a mapa provedou “hledače” po trase, která vede po zajímavých místech, sleduje příběh a končí nalezením pokladu. Hledačky mohou tvořit  a procházet děti i dospělí, skupiny i jednotlivci, školní třídy i rodiny.

Tvůrci první mnichovohradišťské hledačky se spolu sešli celkem třikrát – nejprve v pátek 9. 2. 2018, kdy vznikly skvělé “mapy vnímání místa” a kdy jsme promýšleli témata, kterým by se mohla budoucí hledačka věnovat. Nakonec jsme se shodli, že nejzajímavější  by mohl být průnik témat PÍSKOVEC, TAJEMNÁ MÍSTA MNICHOVA HRADIŠTĚ – POMNÍKY, SOCHY, POVĚSTI, a ČÍM SE DĚTI V MNICHOVĚ HRADIŠTI STRAŠILY.

Druhé setkání se pak uskutečnilo dva týdny poté, a to v sobotu 24. února. Krátce jsme si připomněli základní informace o hledačkách a prošli jsme si virtuální hledačku, abychom si ujasnili, co vlastně tvoříme.  Pak jsme se vydali ven a prošli jsme trasu budoucí mnichovohradišťské hledačky. Byla třeskutá zima a my jsme byli venku zhruba dvě hodiny: vše jsme si v klidu, prohlédli, nafotili a popsali a již se v nás začaly rodit hledačkové verše. Odpoledne jsme pak v teple ve Volnočasovém centru vymysleli tajenku a indicie a psali hledačkové básničky. Věřte nebo ne, šlo to samo!

V neděli 25. února jsme nalezli azyl v Klubu dětí a mládeže. Po noci, kdy každý z nás pracoval na tvorbě textů pro hledačku, jsme dali všechny výsledky naší práce dohromady, vymysleli jsme obsah krabice s pokladem, dohodli jsme se, jak bude vypadat mapa, a vymysleli jsme název hledačky. Doba, kdy jsme společně tvořili hledačku, byla nesmírně intenzivní, ale také zábavná – došlo k zajímavým poznáním a hlavně spolupráci místních i přespolních. Výsledkem je quest, jenž snad potěší ty, kteří se vydají na jeho trasu. V současné době se stále intenzivně pracuje na jeho dokončení a první “testeři” již zanedlouho odzkouší trasu a doladí případné nejasnosti. Rádi bychom, aby první mnichovohradišťská hledačka spatřila světlo světa na začátku května. Doufáme, že radost z její tvorby se v ní projeví a bude zábavná a přínosná pro ty, kteří se rozhodnou ji absolvovat.