1.7.2022 – 30.6.2023 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Listování Backman

Zveme všechny milovníky LiStOVáNí v úterý 30. ledna 2018 od 18:30 hodin do sálu KLUbu (Masarykovo nám. 299, Mnichovo Hradiště) na čtení z knihy Fredrika Backmana Co by můj syn měl vědět o světě (ukázka z knihy zde) v podání Lukáše Hejlíka. Před představením bude možnost zakoupení nápojů, proto prosím přijďte do KLUBu s předstihem, budete-li mít zájem se “osvěžit”! LiStOVáNí organizuje v Mnichově Hradišti již podruhé Městská knihovna Mnichovo Hradiště ve spolupráci s KLUBem a zejména MAPem Mnichovohradišťsko, který poskytl na jeho realizaci finanční prostředky ze svých zdrojů. Pro zájemce je tedy vstup ZDARMA.

 

Fredrik Backman (autor knihy Muž jménem Ove) vtipně stírá všechny úzkosti a nedostatky rodičů jednadvacátého století v půvabné knize plné upřímných obav a nepodmíněných vyznání lásky, která zasáhne srdce všech rodičů, a to dokonce i těch budoucích, potencionálních. V LiStOVáNí účinkovat jen jeden herec; Lukáš Hejlík je stejného věku jako Fredrik Backman a má stejně starého syna.

Backman:
„Tato kniha je především o snaze být dobrým rodičem. Protože chci, abys věděl, že jsem se vážně snažil úplně nejvíc, jak jsem uměl. Nikdo negooglil tolik jako já.“

Hejlík:
„Ta ztracenost otců při nakupování! To, jak dětské hraní nemá logiku a jak se ji snažíte v pět ráno, když on vstane tak živě a vy tak mrtvě, najít, jak ji přímo vyžadujete! To, jak se snažíme být nejlepšími rodiči, a to, jak víme, že to nezvládáme. A nezvládneme.“

Fredrik Backman

(nar. 1981) pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Proslavil se hned svým prvním románem Muž jménem Ove z roku 2012 (česky Host 2014), který vyšel zároveň s knihou Co by můj syn měl vědět o světě. Backmanovy knihy vycházejí ve třiačtyřiceti zemích a prodalo se jich přes sedm a půl milionu. Anglický překlad románu Muž jménem Ove se drží na předních příčkách žebříčku bestsellerů deníku The New York Times už přes rok, stejně jako německé vydání v žebříčku bestsellerů týdeníku Der Spiegel. Stejnojmenný film měl českou premiéru v listopadu 2016 a získal nominaci na Oscara v kategorii cizojazyčný film.

 

Lukáš Hejlík

Co pro mě znamená LiStOVáNí?

Nebudu přehánět – dítě! Stál jsem u jeho porodu, zbavoval ho všech dětských nemocí a dostal ho na současou úroveň. Jsem taky rád, že díky němu udržuju styk s kamarády z divadel, které jsem opustil – Pavlem a Věrkou z Českých Budějovic a Alanem a Lenkou z Brna. LiStOVáNí je velice ambiciózní projekt, který naprosto bezkonkurečně (alespoň za tu dobu co existuje) představuje aktuální literaturu uvolněnou formou. Baví nás objevovat nové věci, nové žánry, styly. Osobně mě baví i dětská LiStOVáNí, přímo rozsekávají reakce puberťáků, kteří přicházejí s despektem a odcházejí s důvěrou k nám, tedy i ke knize, čtenářství. Zažil jsem v životě už velké kotrmelce, ale LiStOVáNí se mnou jde jako nejvěrnější partner!

 

Reference

Naprosto geniální nápad

LiStOVáNí je v tuto chvíli jediná veřejně-činná a úspěšná instituce, která se důsledně, průběžně a programově stará o výchovu čtenářů v Čechách (i menších městech), včetně těch mladých, o jejich vztah k psanému slovu.

Je to něco, nad čím už zlomila hůl veškerá jiná média: noviny, televize, rádio. Byl to naprosto geniální nápad, který nese už léta ovoce a stále zraje a zraje – tím je jasné, jak je potřebný. Vřelé ohlasy a naplněné sály napříč republikou jsou toho důkazem. Ani my, ani jiní nakladatelé si nedovedeme podporu knih bez LiStOVáNí už vůbec představit.

Eva Slámová, redaktorka nakladatelství Argo

 

Je to fenomén svého žánru

Projekt Listování patří nepochybně k nejvýraznějším literárně – dramatickým fenoménům po

sledních let. Je zřejmé, že v době, kdy se autorská čtení, nakladatelské prezentace či autogramiády potýkají se stále menším zájmem diváků – čtenářů, představuje Listování se svou tradicí, věhlasem a vzrůstajícím ohlasem mezi diváky, jednu z nejdůležitějších forem šíření kvalitních literárních textů.

Podpora tohoto projektu je proto mimořádně účinnou podporou celé sféry soudobé literatury.

LiStOVáNí je fenomén svého žánru. Motivuje číst nejenom dospělé, dokazuje, že kniha není nuda a vzbouzí důvěru mladých lidí, kterým čtenářství často neasociuje nic přitažlivého.

Mgr. Miroslav Balaštík, PhDr., šéfredaktor časopisu a nakladatelství Host