1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Proč se v úterý 24. listopadu večer od 19 hodin sešlo 9 matek na online setkání nazvaném Máma – tajný superhrdina lockdownu? Důvody byly různé, a přesto podobné: “téma mě zaujalo”, “potřebuju poplácat po zádech, že jsem dobrá”, “doléhá na mě krize”, “potřebuju čas pro sebe”, “už to nezvládám, křičím, brečím…”. Psycholožka Hana Krejsová, která nás online setkáním provázela, měla “jednoduchý” cíl, a sice podpořit přítomné a navést je i ke vzájemné podpoře. Setkání jsme započaly dechovým cvičením se zavřenýma očima, kdy jsme si představovaly, co děláme, jak vypadáme, kde jsme, kdo je tam s námi, co nám dotyční říkají, jak nám děkují za to, co pro ně děláme, jaký je to pocit… prostě jsme si měly představit náš ideální den. Kouzelné a potřebné takto se zasnít hned na úvod. Shodly jsme se na tom, že se velmi omezil náš osobní prostor, kde by nás nikdo nerušil, kde bychom byly samy sebou.

Lektorka připomněla Maslowovu pyramidu potřeb z počátku 20. století, která je však stále platná. Právě v dnešní době bychom si měli připomínat, že pokud nedojdou uspokojení ty nejnižší vrstvy pyramidy, jako jsou fyziologické potřeby, potřeba bezpečí a jistoty, potřeba sounáležitosti a lásky…, nemohou být realizovány vrstvy vyšší, jako je seberealizace, pro naše děti učení. Proto se z nás matek nutně musejí stát kuchařky a pečovatelky. A proto nejsou naše děti schopné odvádět běžné studijní výkony, protože jim chybí vrstevnická podpora. Jak se odreagovat? Jak vybít energii, zejména negativní (vztek, ale i smutek či strach)? Dovolte dětem třeba šerm pěnovými žížalami nebo box do boxovacího pytle. Jak překonat náš všudypřítomný strach? Pracujte s dechem, foukejte do šátku, udělejte si prstový závod, motýlí masáž… tím vším se odpoutáte od reality. Povídejte si o strachu, vypusťte ho do oblak spolu s balónkem, nechte ho uplavat po vodě…

Co by si matky měly určitě uvědomit, je skutečnost, že dokonalý rodič neexistuje, vlastně ho žádné dítě ani nechce. Ideálem pro vývoj dětí je být dokonalý tak na 70-80 %, což platí pro většinu rodičů. Lektorka zmínila zajímavý soukromý průzkum, který provedla u zhruba 30-40 dětí svých známých: v něm se ptala, čeho si váží na svých maminkách/tatíncích. Všechny přítomné to zaujalo, věřím, že nebyl nikdo, kdo by nechtěl od svých dětí slyšet něco hezkého. I cvičení, kdy každá ze zúčastněných měla napsat sama sobě: “Vážím si tě za to, že…”, nás vedlo k zamyšlení nad tím, co se nám v životě daří.

Čím si děláme my matky radost v tuto dobu? Co nás baví? Co máme rády? “Káva a zákusky od Holky s buchtou.” “Čokoláda, hra na klavír, cvičení, otužování.” “Procházky s dětmi.” “Každé pondělí si kupuju respekt a čtu ho pak celý týden, třídím věci.” – Zajímavé tipy, ne?!

Přítomné dámy se v závěru shodly na tom, že šlo o příjemně strávený čas podpořený usměvavou energií paní psycholožky Hany Krejsové. Vyzdvihly zajímavé tipy lektorky na práci s dechem, inspirativní byly materiály, jež obsahovala prezentace, zdůraznily potřebu sebeocenění i to, že si po dlouhé době udělaly prostor samy pro sebe. Jsme tedy rádi, že jsme účastnicím mohli tyto pocity díky projektu zprostředkovat.

Máma_tajný superhrdina lockdownu