1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště
Zajímavé webové stránky (zejména pro učitele občanské výchovy) neziskové organizace NaZemi, která hájí důstojné pracovní podmínky ve světě a prosazuje globální vzdělávání, usiluje o odpovědnost firem za vlastní dodavatelské řetězce a propaguje fair trade jako účinnou podporu pěstitelů a pěstitelek ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Jednotlivcům i firmám nabízí vlastní řadu fairtradové kávy a čaje.
Vize organizace NaZemi: “Na Zemi, kde jsou lidé, místa, ekonomiky a příroda propojené a na sobě vzájemně závislé, je naší vizí společnost, která přiznává právo na důstojný život všem. Společnost, která chápe globální propojenost světa a vnímá svoji odpovědnost za dlouhodobou udržitelnost života na Zemi a reflektuje ji ve svém jednání. Společnost, která je solidární a otevřená novým myšlenkám a představivosti o tom, že jiný svět je dosažitelný.”

Jedna z aktivit organizace se zaměřuje i na práci (bez) budoucnosti.

Technologie tu mají být od toho, aby nám mnohé ulehčily – v zaměstnání, domácnosti či komunikaci. Snad každý z nás už někdy využil Zoom, Skype, Rohlík.cz nebo třeba Wolt. Za vším tím zdánlivým pohodlím, které technologie umějí zabezpečit, se však skrývá práce – skutečná práce se všemi svými nešvary: špatně placená, nejistá, riziková, nedostatečně právně ošetřená…

Robotizace, automatizace, digitalizace. To jsou fenomény, jež vyvolávají naději na změny podobně převratné, jako bylo před sto lety zavedení osmihodinové pracovní doby – naději na odbourání fyzicky namáhavé a nedůstojné práce, na zkrácení pracovní doby a časem možná i na nepodmíněný základní příjem. Zkrátka naději na smysluplnou práci se smysluplným příjmem a dostatkem volného času pro všechny.

Stojí před námi jedna z největších výzev dnešní doby: jak využít tyto technologie ve prospěch celé společnosti? Pokud si nezačneme klást ty správné otázky, hrozí, že nás technologie opanují. Prvním krokem je uvědomit si rizika a nezamýšlené důsledky, které již nyní technologická revoluce přináší. Dopadne na všechny z nás stejně? A jak je na ni česká společnost připravena?

Na webu naleznete i vzdělávací lekce s tímto tématem související. Jaké jsou základní pojmy související s budoucností práce? A co je dobré vědět o rizicích a nezamýšlených důsledcích technologické revoluce? Vzdělávací lekce připravená zodpovědět tyto otázky osvětlí studentům problematiku práce (bez) budoucnosti ze všech stran.