1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Za podpory MAP II Mnichovohradišťsko se v pátek 24. ledna 2020 zúčastnili žáci 6. třídy ze ZŠ Kněžmost programu „Velká rodinná rada“, který byl zaměřen na rozvoj finanční gramotnosti. Žáci se nejdříve rozdělili do skupin a každá skupina představovala jednu rodinu (Zombíkovi, Vampýrovi, Emzákových…). Na začátku si každý přečetl charakteristiku své postavy, kterou zastupoval. Dozvěděl se i základní informace o koníčcích, škole, zaměstnání… a s tím spojených finančních výdajích. Poté všichni obdrželi výši měsíčních příjmů dospělých členů rodiny a pravidelných výdajů své domácnosti (platba za elektřinu, plyn, nájem…), s nimiž se měli snažit co nejefektivněji hospodařit.  Žáci v rámci své rodiny diskutovali, zda by nebylo možné někde ušetřit (např. snížit měsíční částku za kroužky, knihy, tabák, alkohol…). Z ušetřených peněz mohli nakupovat, ale museli se společně domluvit. Investovali do pojištění domácnosti a povinného ručení za auto, kupovali si tikety sportky a různé zboží dle jejich potřeb. Mohli také jít na brigádu, kdy si vybírali z tří možností (přiřazování zboží do regálu, práce na statku, účetnictví). Na závěr si vyzkoušeli, jak funguje faktor náhody – losovali si kartičky, dle kterých museli reagovat na nenadálé události (např. výhra v loterii, porucha nějakého spotřebiče…). Některé rodiny měly dost našetřeno a byly na tyto situace dobře připravené. Některé musely bohužel vyhlásit bankrot. Tím se dostali do role svých rodičů, kteří se s tímto úkolem potýkají dnes a denně v reálném životě. Program se žákům moc líbil a užili si hodně legrace. Doufám, že každý bude více zvažovat, na co využije své kapesné. Ve středu 8. dubna 2020 se na stejný program můžou těšit žáci 5. třídy.

Výběr z hodnocení žáků:

“Bylo to v pohodě, líbila se mi naše rodina Vampýrových. Měli jsme hodně peněz a mohli jsme si kupovat hodně věcí.”

“Bylo to zajímavé, bavilo mě to více než normální hodiny. Chtěla bych si to zopakovat. Paní byla příjemná a vtipná. Ale vadilo mi, že jsme byli Emzákovi.”

“Líbilo se mi všechno, ale kdybychom nebyli taková postižená rodina. Ale dobrý bylo také to, že jsme přežili. Zbylo nám asi 90 tisíc. Líbila se mi loterie nebo alza v Kněžmostě. A ještě kdyby mi nebylo 105 let, tak by to bylo super.”

“Bylo to super, ale moje rodina moc nespolupracovala.”

Sepsaly: Mgr. Květa Havlíková, Bc. Eva Exnerová (ZŠ Kněžmost)