1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Výjezd do ZŠ a MŠ Okna v úterý 28. května 2019 se jistě může honosit titulem “vydařený”. Třinácti zástupkyním mateřských a základních škol z Mnichovohradišťska se dostalo vřelého přijetí paní ředitelkou Myškovou i jejími kolegyněmi ve školní venkovní učebně (mj. i skvělého pohoštění, děkujeme), kde nám nejprve celou školu i školku obecně přiblížily. Škola v Oknech, která mají zhruba kolem 300 obyvatel, je hojně vyhledávaná rodiči i dětmi z blízkého i dalekého okolí – do školy se sjíždějí děti z 21 obcí, mnohdy dojíždějí do školy i z 20kilometrové dálky (z Doks, z Bělé pod Bezdězem, z České Lípy atd.). Školu navštěvuje zhruba 70 žáků v pěti třídách, školku klasickou i lesní pak necelých 50 dětí. Škola je napojena na síť malotřídních škol, spolupracuje s okolními malotřídkami, učitelé se společně vzdělávají, školy mají společné kulturní či sportovní akce.

Jde o školu, která se profiluje jako ekologicky a jazykově zaměřená. Zejména zahraniční spolupráce je zde vyzdvihována, možná i díky nebývalé koncentraci angličtinářů, pravidelně se zapojují do programu Erasmus+, učitelé s žáky vyjíždějí do zahraničí a zahraniční děti ze spolupracujících škol ve Finsku, Polsku, Velké Británii a Španělsku zase přijíždějí do Oken. Na škole dokonce pravidelně působí i rodilý mluvčí (díky Šablonám II).

Ekologická profilace školy je dána již prostředím, ve kterém se škola nachází. A samozřejmě i existencí lesní školky, jejíž jedna třída našla své místo na kouzelné školní zahradě, kde jsou děti v pohybu maximálně svobodné. Škola se účastní projektů Ekoškoly a Ekovýzev, její vizí je mj. i “více se učit v terénu, méně v lavicích”. Důraz je kladený na prožitek, časté sportovní aktivity jsou samozřejmostí, děti vyrážejí již od mateřské školy na lyžařské kurzy, na cyklistické tábory, aoutdoorové výlety, v zimě jezdí plavat či bruslit, venku jsou i o přestávkách.

Paní hospodářka a vedoucí školní jídelny v jednom pohovořila též o stravování, které jde ruku v ruce s tím, že děti jsou zde vedeny ke zdravému životnímu stylu. Při vaření jídel se nepoužívají žádné bujóny či dochucovadla, své místo tu naopak mají bylinky ze zahrady, hodně ovoce i zeleniny, používají dokonce i ekologické mycí či prací prostředky.

Nahlédněte na webové stránky školy či na její FB, o škole a jejích aktivitách se dozvíte mnohem více. V naší fotogalerii pak budete moci nahlédnout i do jejího útulného interiéru, ze kterého dýchala pohoda a vstřícnost. Velmi inspirativní škola, pro zúčastněné jistě velmi užitečná návštěva!