1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

 

Konflikty patří k životu – i k tomu ve škole. 

Stává se Vám někdy, že někomu něco jasně říkáte, ale on to pochopí úplně jinak? Míváte občas pocit, že někdo mluví jako marťan, protože vůbec netušíte, co Vám chce říct? Zažíváte někdy, že když něco vyprávíte, ostatní úplně neposlouchají? A proč si vlastně lidé, mluvící stejným jazykem, někdy vůbec nerozumí

A jak v tom všem může pomoci školní mediace

Mediace je osvědčený způsob řešení konfliktních situací. Na setkání se budeme věnovat mj. tomu, jak mediace vypadá a zda a jak ji můžeme uplatnit ve školním prostředí. Představíme si výhody a nevýhody využití služeb externího mediátora a seznámíme se s možnostmi, jak se (školním) mediátorem sami stát. Na konkrétních příkladech si ukážeme, že a proč se mediační řemeslo hodí také (především) managementu škol. Vysvětlíme si rozdíl mezi mediací a školní mediací a nahlédneme také pod pokličku žákovské nebo-li peer mediace.

 

Přijměte pozvání na seminář s Evu Růtovou, průkopnicí školní mediace v ČR (www.skolnimediace.cz).

Eva se tématu aktivně věnuje řadu let. Kromě toho, že je sama mediátorkou, je také autorkou vzdělávacích programů zaměřených na řešení konfliktních situací ve školním prostředí (a jejich předcházení) pro dospělé i žáky. V letech 2015 – 2020 vedla pilotáž programu Mediace ve škole pro Úřad vlády ČR. Je programovou ředitelkou v Restorativní škole, z.s., kde školní mediaci rozvíjí a předává své znalosti a zkušenosti prostřednictvím tematických kurzů a konzultací (nejen) školním pracovníkům. Má dlouhodobou praxi v koučování a poradenství managementu škol. Ve své psychoterapeutické praxi se věnuje dospělým klientům v obtížných životních situacích.