1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Spolek Zaedno připravil vzdělávací materiály pro děti, které můžete využít v případě, že rozebíráte dění na Ukrajině.  V rámci projektu Kamarádi, který spolek Zaedno vede již 11 rokem, je vytvořeno mnoho vzdělávacích materiálů, pohádek a nahrávek s ukrajinskou tematikou.

Možná se vám mohou hodit, pokud byste s dětmi rádi uspořádali ukrajinský program nebo si chtěli přečíst či poslechnout ukrajinskou pohádku.

K začlenění se nově přicházejících ukrajinských dětí do naší společnosti můžete využít i druhou sadu materiálů. Materiály vznikají v období velké humanitární krize na Ukrajině a mimo jiné mají zpříjemnit dětem jejich těžkou cestu a vstup na české území. Snad dětem zkrátí a zpříjemní čas, dokud jejich maminky vyřizují potřebné dokumenty.

Jedná se o ukrajinské pohádky a pověsti a krátké články o Ukrajině. Většina textů je v češtině i ukrajinštině. Rovněž je najdete namluvené rodilým mluvčím zde. Mezi materiály najdete i tematické omalovánky pro nejmenší děti či pracovní list na vyplňování – pro starší děti. Nechybějí ani tabulky, které přehledně porovnávají ukrajinskou cyrilici a českou abecedu a tím usnadňují dětem i dospělým seznámení se s českým jazykem a jeho psanou podobou.