1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

V rámci projektu se na začátku září uskutečnilo setkání na téma změny RVP. Lektorem akce byl Mgr. Bc. Roman Ziegler, ředitel základní školy v Mostě. Cílem setkání bylo proniknout do tajů změny učebních plánů, ukázat si, co se mění v očekávaných výstupech a učivu některých předmětů, objasnit si, co se mění v informatice, zjistit, odkdy se změny musejí aplikovat, a diskutovat o tom, co se účastníci dozvědí. Lektor poskytl účastníkům dva soubory – s vyznačenými změnami a se zapracovanými změnami –, jež mohou využít. Zmínil, že podle nového RVP je nutno učit od 1. 9. 2023 na prvním stupni, od 1. 9. 2024 na druhém stupni (opatření, kterým se mění RVP, nabylo účinnosti 1. 9. 2021; tato povinnost se ale netýká přípravné třídy, ta pokračuje podle RVP pro předškolní vzdělávání). Záleží na řediteli školy, v jakém časovém limitu bude změny provádět. Dochází též ke změně učebních plánů: změna názvu vzdělávací oblasti Informatika, k posílení časové dotace informatiky místo jiných předmětů, dalším změnám v časové dotaci u oblastí jako je Člověk a jeho svět, Člověk a společnost atd.

Co tedy lektor poradil ohledně změny RVP?

  1. Ujasněte si, k jakému dat začne podle nového RVP (ŠVP)
  2. Seznamte se s revidovaným RVP v pedagogickém sboru (80 % učitelů neví, co je obsahem RVP)
  3. Diskutujte o tom, co vlastně chcete učit a zda je vše v osnovách důležité
  4. Udělejte si analýzu podmínek ve škole

Důležité je, aby byl ředitel nápomocen a aby byl sám hybatelem změny!

Mění se cíle informatiky na 1. stupni (zcela např. vypadlo učení Wordu, Excelu, zakládání emailu atd.). Nově přibyly ve vzdělávacích strategiích digitální kompetence.

Lektor zmínil i užitečné odkazy, např. imysleni.cz, revize.edu.cz, npi.cz, pracesdaty.zcu.cz, ibobr.cz, umimeprogramovat.cz.

Přítomní pedagogové se shodli na tom, že pro ně byla akce přínosná. „Pochopila jsem, že změny, ke kterým v RVP a následně ve ŠVP má dojít, mají smysl a význam. Lektor byl fundovaný, jeho vystoupení bylo spontánní a hlavně věcné, dokázal s jistotou zodpovědět jakýkoli dotaz.“