1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

V učebně ZŠ Sokolovská proběhl ve středu 26. dubna 2017 od 12 do 17 hodin vzdělávací kurz s názvem Prevence syndromu vyhoření, jehož lektorem byl Mgr. Jiří Sixta, který má dlouholetou praxi ve školství i v pedagogicko-psychologické poradně jako metodik prevence. Důvodem pro uspořádání tohoto kurzu byla poptávka zejména ze strany učitelů, protože syndrom vyhoření útočí na všechny, kteří jsou v častém a intenzivním kontaktu s druhými lidmi a projevují silnou duševní a emocionální angažovanost. Nicméně nejen učitelé se zúčastnili daného kurzu, objevili se i “posluchači” z jiných oblastí (logistik, žena na rodičovské dovolené atd.).

Jak poznám, že jsem ve stresu? Co nás vlastně stresuje? A co se s námi při stresu vůbec děje? Co je to stres a jaké jsou jeho druhy? Na všechny tyto otázky zazněly ze strany lektora v průběhu kurzu odpovědi, mnohé odpovědi přinesli i samotní účastníci. Velmi živým momentem vzdělávacího kurzu byla “hra s dřevěnými latěmi”, jež měly dvě skupiny účastníků společnými silami položit na zem. Věřte, nebylo to vůbec snadné! A co bylo záměrem této hry? Šlo o příklad, jak je snadné uvést lidi do stresové situace, a poselství, že bychom ve stresu nikdy neměli hledat viníka. Dozvěděli jsme se také, jaké jsou techniky zvládání stresu, ať už jde o strategie konstruktivní, či destruktivní. Další náplní kurzu byl syndrom vyhoření, jaké jsou jeho příznaky a jak se mu můžeme bránit; pozitivní myšlení a zejména sedm chyb pozitivního myšlení (např. absence životního cíle, neschopnost dostatečného sebeprosazení, negativní myšlení atd.). Velmi zajímavou součástí kurzu pak byla i jeho závěrečná část věnovaná manipulaci a manipulativním výrokům, s nimiž se v běžném životě setkáváme na každém kroku.

Reakce na tento vzdělávací kurz byly velmi pozitivní, za což projektový tým MAP Mnichovohradišťsko všem děkuje. “Velmi jsem si to užila, bylo to velmi inspirativní, ve spoustě situací jsem viděla sebe i lidi okolo sebe.” Mnozí z účastníků pak v námětech na témata našich dalších seminářů uváděli např. rozšíření tématu vyhoření a manipulace, nácvik relaxačních technik; trénink řešení konfliktu, efektivní komunikace. Upřímně věříme, že některé z těchto námětů budeme schopni “přetavit” do konkrétní vzdělávací akce. Sledujte naši nabídku!