1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

MAPí knihovnička hlásí nové přírůstky! Nově v ní naleznete knížky prvního či druhého čtení spolu s metodikami pro pedagogy i pro rodiče. U dětí podpoříte čtenářskou gramotnost a kritické myšlení, vzbudíte v nich zájem o čtený text i o samotný zážitek ze čtení pomocí rozmanitých otázek a úkolů – společné čtení i předčítání, předvídání dalšího děje, charakteristika postav, práce ve dvojicích i ve skupině, diskuse nad tématy apod. Těšit se můžete např. na Hloupežníky, Kočku Kačku, Lucku Luciperku atd. Zaběhněte si je vypůjčit do mnichovohradišťské knihovny!

 

Světoví Češi

I v novodobých dějinách naší země se objevuje celá řada velkých postav, na které můžeme být právem hrdi. Hlavně k nim se také obrací druhý díl oblíbené populárně-naučné publikace pro děti, ale i mnohé dospělé. Prostřednictvím textu a komiksových stripů líčí zajímavé, dobrodružné, dramatické a někdy i tragické osudy lidí, kteří se nebáli jít za svým snem – ať už jde o malíře, básníky, vědce, konstruktéry či mecenáše a politiky. Mezi dalšími 27 osobnostmi najdeme slavná jména jako Tomáš Garrigue Masaryk, Jaroslav Seifert, František Kupka, Václav Havel, Antonín Dvořák, Milada Horáková, ale i jména méně známá, avšak neméně významná – např. František Fajtl, Antonín Holý, Erich Roučka, Sidonie Nádherná či Jindřich Waldes.

 

Hloupežníci

Matyáš Pazdera má tatínka, který vyrábí z porouchaných věcí robotíky – malé roboty, kteří mají dělat různé věci, bohužel ani jeden z nich nefunguje.

Jednoho z robotíků Matyáš omylem rozšlápne. Zrovna toho, který má hlídat, aby nemluvil sprostě. Matyáš se bojí tatínkovi přiznat pravdu, a tak mu namluví, že za všechno může soused. A tu noc se v jeho pokoji zjeví Hloupežníci – tři hloupí pidikluci, kteří nedělají nic jiného, než že lžou, pomlouvají a vyvádějí zlomyslnosti. A podle jejich slov teď Matyáš patří k nim. Ta představa je děsivá, ale naštěstí v sobě má Matyáš mluvící světýlko, které mu pomůže všechno napravit.

 

Lucka Luciperka

Lucka je malá rošťačka. Každou chvíli vyvede nějakou lumpárnu. A tak se stane, že k nim nepřijde Mikuláš a Lucka nedostane vůbec nic kromě pár kousků uhlí. To by ale nebyla Lucka, aby něco nevymyslela.
Převlékne se za Luciperku, ze psa Čerta udělá Mikuláše a z kočky Andělíny anděla, a vydává se sama do večerních ulic, aby našla pravého světce s berlou a čepicí a zeptala se ho, proč za ní letos nepřišel. Jenomže kočka a pes jí za chvíli utečou a Lucka dostane strach. Naštěstí se najednou vedle ní objeví Mikuláš a pomůže jí všechno dát do pořádku.

 

Já se nechtěl stěhovat!

Malý Martin se s rodiči o prázdninách po první třídě přestěhoval do velkého města a musel nastoupit do nové školy. Všechno je tu cizí, spolužáci se na něj dívají skrz prsty, a tak je mu jasné, že udělat si nové kamarády nebude jen tak. To ale není to nejhorší. Kvůli tomu, že je nováček, trochu nesmělý a navíc z malého města, se brzy stává obětí šikany svého spolužáka, který na svou stranu přetáhne i pár dalších. Dokáže se Martin této nespravedlivosti postavit sám?

 

Danda má hlad

Sedmiletý Otík by si moc přál nějakého domácího mazlíčka, ale rodiče o tom nechtějí ani slyšet. Až prateta Vilemína mu k narozeninám přinese masožravou kytku jménem Danda. Otík se o ni začne starat jako o zvířátko, kytka roste a začíná být stále žravější a vybíravější. Z toho pak plynou všelijaké patálie. Situace začíná být nesnesitelná, a tak se kytka stěhuje do školy, kde se o ni začne starat školník a Danda prokáže i mnohé služby. Knížka uznávané a úspěšné české autorky je přímo šitá na míru začínajícím čtenářům, protože obsahuje jednoduché, krátké věty jako ze slabikáře, které nicméně nijak neubírají příběhu na čtivosti a vtipnosti.

 

Vědí draci o legraci?

Veselá moderní pohádka od známé české autorky o neohrožené princezně, která vidí svět kolem sebe, jaký je, a při rozhodování se neřídí strachem a předsudky, ale svým zdravým rozumem. A tak když se do království přistěhuje nešťastný osamělý drak, nepropadá panice jako ostatní obyvatelé, ale snaží se přijít na to, jak mu v jeho situaci pomoci. Knížka je vhodná pro nácvik genetické metody prvního čtení, neboť je vysázená velkými písmeny.

 

Kočka Kačka

Veselé příhody kočky Kačky, která zažívá všední i nevšední dobrodružství se svou rodinou Kukačkových i se zvířecími kamarády ze sousedství. V první části knihy nás Kačka seznamuje s rodinou, do níž kromě táty, mámy a dvou dětí patří i papoušek jménem Kordula, ve druhé části sní Kačka o tom stát se herečkou, a skutečně nakonec zazáří v televizní reklamě na kočičí granule. Kniha uznávané české autorky, vyprávěná vtipným a srozumitelným jazykem, je ideální pro děti, které už jsou schopné číst jednodušší texty bez pomoci.