1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Mgr. Jana Leitnerová je dětská psycholožka, která pracuje přes 20 let s dětmi v pedagogicko-psychologické poradně, spolupracuje s Centrem pro rodinu Náruč Turnov, zejména v oblasti náhradní rodinné péče, a je matkou tří dospívajících dětí. Ve dvou online akcích se snažila rodiče podpořit v jejich snaze pomoci dětem, aby neztrácely motivaci, dokázaly zvládat své povinnosti a lépe se vyrovnávaly se současnou situací.

Motivace dětí je podmíněna biologicky, vliv na ni má dopamin, přičemž množství jeho uvolňování z mozku je vrozené. Těmi největšími motivátory, aby děti neztratily chuť nejen k učení, ale i k životu, jsou SPÁNEK, ZDRAVÉ JÍDLO A POBYT VENKU. Důležité je, aby děti vůbec vstaly z postele, ideální je tedy pro ně pravidelný denní režim (věci, které se zautomatizují, nás nestojí energii). Velkým vzorem pro ně jsme my dospělí. Nezbytná je vnitřní motivace dítěte, daná činnost pro něj musí být zábavná, užitečná, mít smysl (pokud chybí vnitřní motivace, ani odměny příliš nezabírají). Každé dítě by mělo udělat práci tak, jak to umí – my rodiče pak musíme ocenit úsilí, které danému úkolu dítko věnovalo. Rodiče by měli podporovat i sebehodnocení dítěte, to by se mělo umět ocenit (jak dítě vidí svůj výkon? vynaložilo maximální úsilí?). Určitě bychom se my dospělí měli zajímat o to, co dělají děti ve škole, co právě probírají – nezajímat se však o výsledek, ale o proces učení.

Nezbytné je si i z této „covidové“ doby pro sebe vzít něco pozitivního – trávíme spolu více času, můžeme si tak intenzivněji užívat každý den, oceňovat můžeme i maličkosti. A pokud někdy „bouchneme“, je důležité umět se omluvit. Změňme svůj přístup k dítěti nebo změňme svá očekávání jako rodiče (ve smyslu samostatnosti a zodpovědnosti).