1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Setkání ředitelek a vedoucích učitelek mateřských škol hostila ve středu 20. října 2021 MŠ Březina a její paní ředitelka Marcela Janšová, která toto setkání sama iniciovala. Samotná akce začala prohlídkou interiéru MŠ Březina, kterou přítomné dámy provedla Marcela Janšová. Následně vystoupila hlavní manažerka projektu Martina Kestnerová, která nabídla přítomným dámám možnost vyškolit učitele mateřských škol na logopedické preventisty, což získala jako podnět z několika MŠ. Slovo následně převzala Markéta Tomášová, která měla na svém programu následující body:

1) Hovořila o výukových krabicích pro učitele, které bylo možné si na setkání prohlédnout. Více o nich zde: http://www.map-mh.cz/vyukove-krabice-pro-ucitele/

2) Zmínila též možnost na dalším setkání přivítat Kateřinu Vítovou z Městské knihovny v Mnichově Hradišti, která by představila nové současné kvalitní knihy pro děti, jež mají ve fondu knihovny. Na pracovní skupině pro čtenářskou gramotnost navíc paní Vítová potvrdila, že stále platí jejich nabídka programů pro děti v MŠ (dámy z MŠ Klášter o akci pozitivně referovaly). V případě zájmu je možné se obrátit přímo na Kateřinu Vítovou (katerina.vitova@mnhradiste.cz).

3) Na jedné z akcí, kterou MAP pořádal k tématu Přechody dětí z MŠ do první třídy, z diskuse vyplynulo, že představa o tom, s jakou zralostí a s jakými dovednostmi opouští dítě MŠ a co základní škola od takového dítěte očekává, může být metodicky různorodá. Proto se mezi přítomnými objevila myšlenka na setkání zástupců učitelek mateřských škol a učitelek, které opakovaně učí v první třídě (nejen v tomto aktuálním roce). Možností takovýchto setkání není v dnešní době mnoho a bylo by škoda nevyužít názorů a podnětů i od kolegů a kolegyň z okolních škol. Akci plánujeme na únor 2022.

4) MAP velmi úspěšně spolupracuje s paní Hanou Otevřelovou (https://hanaotevrelova.cz/). V předminulém školním roce zavítala do MŠ Březina a MŠ Kněžmost, v loňském školním roce proběhly její akce pro rodiče předškoláků i samotné děti na téma školní zralosti online. Akce Společně zvládneme první třídu si na tento školní rok již domluvila MŠ Březina a MŠ Klášter Hradiště nad Jizerou. Pokud mají MŠ o tuto akci zájem, mohou si domluvit s paní Otevřelovou termín (stejně jako tak již učinila Březina a Klášter), finanční požadavky paní Otevřelové půjdou za MAPem.

5) Firma Fitgee (https://www.fitgee.cz/) pro MŠ nabízí seminář MOZEK V POHYBU: Jak na rozvoj myšlení, psaní i čtení u (před)školních dětí díky pohybu?. Pokud by jejich nabídka zaujala větší počet učitelek, MAP II MH rád akci pro Mnichovohradišťsko domluví.

6) Předposlední nabídka se týká aktivit Zdravého štístka (https://www.zdravestistko.cz/), i jejich nabídku je v případě zájmu možné pro Mnichovohradišťsko zprostředkovat.

Dále již následovalo sdílení přítomných dam na témata, jež jim jsou společná – na programu bylo čerpání FKSP, průběh inspekcí, hodnocení dětí, přestávky na oběd, třídní vzdělávací plány, distanční výuka za covidu či nemocnost dětí. Vše velmi obohacující pro všechny přítomné.