1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Zásobník aktivit pro efektivní výuku AJ a NJ přivítal na půdě Volnočasového centra MH jednak “aktivního učitele” Lukáše Heřmana, jednak prvostupňové i druhostupňové pedagožky obou uvedených cizích jazyků. Přítomné dámy se nestihly nudit ani chvilku během aktivitami nadupaného workshopu, jimiž jistě obohatí svou výuku daného jazyka. Velmi praktické, inspirativní, živé…

Lektor v úvodu představil různé „warm-ups“ aktivity (zahřívací) vhodné do úvodu hodiny, ať už to byla „bláznivá minuta“, „život v číslech“, kouzelný pytlík, tajná slova, email, zkratky či volné psaní. Přítomné učitelky si jednotlivé aktivity vždy rovnou i vyzkoušely, aby si tyto aktivity samy osvojily. Došlo i na rozvoj konverzace v podobě mnemotechnických pomůcek, aktivity „Finish my name“, chodiček, různých kartiček a jednoduchých otázek. Představil též kartičky s klíčovými frázemi, s nimiž pracuje v každém ročníku, či velmi zajímavý generátor QR kódů, který lze ve výuce jazyků taktéž využít.

Přítomné dámy získaly též možnost objednat si z lektorova webu zkušební balíček materiálů, což všechny velmi přivítaly.

Některá z hodnocení přítomných učitelek:

  • Workshop byl přínosný, neb byl veden ideální formou, kdy se aktivity rovnou prováděly a každý si je mohl osahat. Přišlo mi super, že byl veden dvojjazyčně. Ráda jsem potkala učitele z dalších škol.
  • Spousta nápadů do výuky. Moc mě zaujaly aktivity na mluvení a free writing. Doufám, že když to bavilo mě, tak to bude bavit i mé žáky. Už se těším, až to vyzkouším.
  • Získala jsem nové podněty pro výuku a i některé tipy, které jsem už znala teoreticky, jsme si mohli prakticky vyzkoušet, což mi přijde přínosnější než pouhé teoretické předávání informací.