1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Na čtvrtek 21. října tohoto roku jsme v rámci projektu MAP II Mnichovohradišťsko naplánovali setkání s Mgr. Bc. Libuší Kovářovou, opavskou učitelkou a autorkou originálních výukových sad do matematiky Kvirin. Šlo již o třetí domluvený termín – ten první na jaře loňského roku padl kvůli covidu, stejně tak se nemohlo zrealizovat ze stejného důvodu ani loňské listopadové setkání. Uskutečnění výše uvedeného říjnového workshopu již nestálo nic v cestě (kromě obvyklých protiepidemických omezení)! Leč zahrála si s námi příroda, která nám „nadělila“ nestandardní větrné podmínky. Ačkoliv lektorka přijela do Mnichova Hradiště vlakem z obrovské dálky, z Opavy, cestu jí zatarasily spadané stromy až v Bakově nad Jizerou. Bylo to dramatické, co si budeme povídat, proběhlo několik telefonátů s lektorkou typu: „Možná za chvíli vyrazíme.“ „Nikdo nic neví.“ „Přijedu pro Vás tedy autem.“ „Nejezděte, za pět minut vlak vyjede z Bakova.“ Ačkoliv měla být lektorka v Mnichově Hradišti na nádraží kolem jedné hodiny, přijela nakonec asi 25 minut před začátkem workshopu. Její objemný kufr jsme dostrkaly po dlažebních kostkách až do Volnočasového centra MH zhruba 5 minut před druhou hodinou, tj. před začátkem samotné akce.

I přes velmi neobvyklý „nástup lektorky do akce“ proběhla ale samotná prezentace jejích sad ve velmi pohodovém duchu. Zájemkyně o představení Kvirinu měly možnost se ve skupinkách seznámit se sadami pro obvod, obsah, objem, povrch, hranoly a zlomky. Každá sada obsahuje pečlivě připravené zadání, dobře připravenou stavebnici a už je jen na dětech, aby řešení vymodelovaly samy. Půjdou tak k podstatě problému a získají cenné dovednosti. Pomůcka je totiž určena pro samostatnou, kreativní a přemýšlivou práci každého žáka. Cílem je jít skutečně k podstatě úkolů, pochopit do hloubky daný pojem ještě předtím, než žáci začnou k výpočtům používat vzorečky. A co víc – učitele to nestojí hodiny příprav ani žádné velké množství energie. Může se tedy kreativně realizovat jindy a jinde.

Chcete se o těchto zážitkových sadách dozvědět více? Vše podstatné se dočtete na webu www.kvirin.cz. Chcete-li vidět, jak sady fungují, zadejte na YouTube heslo „Matematika rukama“. A jak to dopadlo s lektorkou? Odpolední vlak z Mnichova Hradiště nejel. Doběhla jsem tedy domů pro auto a odvezla ji na vlak do Mladé Boleslavi. Ovšem i tam ale zpoždění na informační tabuli v délce tu 90 minut, tu 220 minut naznačovala, že vlak do Kolína, kterým měla lektorka pokračovat dál, jen tak brzy nedorazí. Padlo tedy rychlé rozhodnutí, že ji odvezu přímo do Prahy, což se také stalo. Vlakem z hlavního nádraží dojela lektorka na rodnou severní Moravu, zpráva o šťastném návratu domů mi „pípla“ po půlnoci. Věřím, že její cesta do Mnichova Hradiště bude patřit k těm nezapomenutelným. Naštěstí se již lektorce ozvaly první školy ohledně objednávek výukových sad, nepodstupovala tedy onu větrnou cestu zbytečně.