1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

PhDr. Vanda Šikýřová, vedoucí Pedagogicko-psychologické poradny v Mladé Boleslavi, zavítala do Mnichova Hradiště na setkání s pedagogy ZŠ a MŠ, kde během dvouhodinové diskuse reagovala na dotazy přítomných učitelek. Přibývá problematických dětí? A pokud ano, tak proč? Jaká je věková hranice pro vyšetření v PPP? Má nějaké tipy na logopedy v našem regionu? Zazněla ale i řada dalších dotazů na konkrétní problémy, s nimiž se učitelé potýkají při své každodenní práci ve škole.

 

Vanda Šikýřová upozornila na to, že PPP je diagnostické pracoviště, kde je kontakt s klientem minimální (je nutné vše koncentrovat do jednoho setkání, k další návštěvě mnohdy dochází třeba až za dva roky). Dle jejích slov mírně přibývá dětských klientů PPP, ale nejde o žádný velký boom. Pokud bychom měli poměřit množství poruch učení a poruch chování, „zvítězily“ by poruchy chování (hyperaktivní děti). PPP vyšetřuje děti od 3 let do maturitního věku, navrhují školám podporu, i když si zatím nejsou jistí diagnózou, chodí do škol sledovat děti. PPP může poradit učitelům s diagnózou, ale je už pak na učiteli, jakou formu práce a hodnocení zvolí. Vše je na komunikaci mezi učitelem a poradnou, jsou to partneři (PPP ctí práci učitelů). Dle lektorky by však byla nejideálnější spolupráce i s rodiči, která se ne vždy stoprocentně daří (řadě rodičů jde jen o úlevy pro své dítě).

Vanda Šikýřová doporučila též vynikající Mgr. Maritnu Večeřovou, která v Mladé Boleslavi poskytuje logopedické prevence.