1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

V příjemném prostředí Kafé Ořech se sešly členky pracovní skupinky pro matematickou gramotnost, aby společně probraly témata, jež jsou pro jejich obor podstatná, a probraly plány skupiny do konce projektu. Původně zamýšlený turnaj v piškvorkách je stále odložený, neboť za současné covidové situace je nereálné, že by se děti z různých škol potkaly na společném turnaji – idea se tedy odsouvá na jaro 2022 s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci. Představa je, že by se na sále ZŠ Studentká setkaly děti z různých škol i různých ročníků.

Květa Havlíková ze ZŠ Kněžmost poté informovala o matematických a logických olympiádách, jichž se se svými žáky zúčastňuje a které by mohly obohatit výuku i dalších pedagogů. Na Logickou olympiádu (https://www.logickaolympiada.cz/) se může zaregistrovat kdokoli, Bobříka informatiky (https://www.ibobr.cz/) a Pythagoriádu (https://www.pythagoriada.cz/) je možné absolvovat pouze pod školou. Logická olympiáda má test i pro děti z mateřských škol (rodiče mohou tento test s dětmi absolvovat např. v rámci víkendu, zabere jim zhruba 15 minut času) – registrace je možná do 30. 9. 2021. Dětem ze ZŠ zabere Logická olympiáda zhruba 30 minut času.

Dalším bodem na programu pak byla razítka s matematickými poučkami. Markéta Tomášová z realizačního týmu MAP přítomné informovala o tom, že jsou razítka již ve výrobě, připravuje se 10 sad po 8 kusech razítek (dvě sady pro autorky Lucii Beranovou a Květu Havlíkovou, po dvou sadách do škol s 2. stupněm, tj. pro ZŠ Studentská, ZŠ Sokolovská, ZŠ Kněžmost, GMH). 3. ZŠ uvedla, že razítka nevyužijí. Na základě zájmu o vybraná razítka mezi prvostupňovými učiteli se připravují ještě tři vybraná razítka využitelná na 1. st. ZŠ.

Novým nápadem, se kterým přišla Lucie Beranová, vedoucí této pracovní skupiny, jsou videa na podporu matematiky (motivační spoty na podporu potřebnosti a využitelnosti matematiky v běžném životě). Uvedla, že žáci jí v matematice často kladou otázku: „K čemu nám to bude?!“ – nejvíce ji těmito dotazy zahrnují žáci 6. a 7. tříd. Potřebuje tedy nějaký materiál, který by na tento dotaz řádně argumentoval. Napadlo ji proto oslovit cca 10–12 lidí z různých povolání žijících a působících v Mnichově Hradišti, kteří by zhruba v půlminutě či jedné minutě na kameru řekli, v čem konkrétním jim matematika pomáhá v jejich práci – vznikl by tak asi 5minutový spot na YouTube pro naše účely. Všechny dámy tedy odešly s úkolem popřemýšlet o tom, koho by bylo možné oslovit, kde všude se matematika prakticky využívá. Lucie Beranová navíc sepíše jednotlivé oblasti matematiky, kterými se zabývají v příslušných ročnících, aby všechny dámy věděly, na jaké okruhy se zaměřit při promýšlení osobností a oborů jejich činnosti.

V závěru setkání ještě proběhla debata na téma formativního hodnocení a stanovování si cílů. Vznikla též poptávka na setkání s paní Hladíkovou ohledně Stages, na kterou by bylo možné pozvat i účastnice loňského školení Helenu Kaluhovou a Blanku Černou. Setkání domluví Květa Havlíková.

 

Záznam_PS matematici_23.9.2021