1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Pro neformální vzdělavatele, ale i učitele či další zájemce jsme 20. dubna uskutečnili webinář na téma Zdokonalte si své fotografie, který lektorova Jaroslav Šindler, lektor a učitel s více než dvacetiletou praxí v kurzech zaměřených na ICT technologie a jejich použití ve vzdělávání. V úvodu setkání se účastníci podělili o to, s jakou motivací přicházejí na webinář:

„Chci dětem vyzdobit třídu jejich fotkami, nějak je ale budu muset upravit.“

„My v MŠ vytváříme dětem portfolia, ráda bych jim do nich vkládala hezčí, kvalitnější fotky.“

„Ráda bych z fotek vytvořila přání k narozeninám či k Vánocům.“

Jako další důvody zazněla např. lepší firemní prezentace na FB, touha naučit se nový nástroj pro úpravu fotografií, vytvářet skvělé fotoknihy či zvědavost, snaha naučit se nové fígle.

Naše společná práce započala v prohlížeči fotek ve Windows 10, kde jsme se pod trpělivým dohledem lektora naučili, jak oříznout fotografii, jak ji narovnat, jak ji vylepšit, zbavit se červených očí či si pohrát s filtry. Účastníky též nadchlo malování 3D, které fotografie také ozvláštnilo.

V druhé části webináře jsme se pak věnovali programu Gimp, který je zájemcům volně k dispozici, využívat se tedy dá jednak doma, jednak ve škole. Tento program byl o poznání náročnější než předchozí úpravy, účastníci se naučili pracovat s vrstvami, vyměnit pozadí na fotografii, retušování, využití klonovacího razítka atd.

  • Kurz mě opravdu nadchl, i když jsem z první části většinu znala, i tak jsem si to ráda zopakovala a dozvěděla se další souvislosti a praktické funkce, které využiji.
  • Lektor vysvětloval poutavě a věcně, školení mě bavilo a odnáším si z něj nové poznatky, které jsem hned aplikovala do praxe.
  • Úprava fotografií je užitečné téma samo o sobě, líbilo se mi využití dvou programů, které jsou vlastně zdarma. Cíl byl splněn – manipulace s fotografií se zdařila.
  • Velice moc chválím pana lektora. Uměl trpělivě vysvětlovat a krok po kroku rozebrat postup, upozornění na rizika, znovu a znovu vysvětlovat, pokud něco nešlo u každého z nás. Webinář se stal vlastně workshopem, při kterém se vše hned odzkoušelo. Příprava byla výborná, včetně zaslaného materiálu k „manipulaci“.

Řada účastníků se vyjádřila v tom smyslu, že by uvítali navazující pokračující akci, při které by se naučili pracovat s dalšími volně dostupnými grafickými programy.