1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Rodičům našich předškoláků jsme nabídli dvě akce, v nichž měli možnost získat informace o školní zralosti a její důležitosti pro úspěch prvňáčka – nejprve úvodní akci teoretickou, pouze pro rodičě, následně praktickou pro rodiče a jejich předškoláky (zde měli rodiče na výběr ze tří termínů). Ve všech případech šlo o online setkání dané současnou covidovou dobou. A vždy byla lektorkou Mgr. Hana Otevřelová, která již v loňském roce realizovala pro náš projekt prezenční akce v MŠ Březina a v MŠ Kněžmost.

Webinář rodičům přinesl teoretické informace o školní zralosti a její důležitosti pro úspěch prvňáčka. Děti si zažily úkoly, které rozvíjely jejich schopnosti důležité pro školu. Zaměřily jsme se na následující oblasti: zrakovou, sluchovou, motorickou, poznávací oblast i oblast orientace. Jak se webinář vlastně odehrával? Nejprve se v rámci online prostoru sešli rodiče předškoláků, kteří o dané téma projevili zájem. Lektorka je seznámila s úkoly a oblastmi, které při následujícím praktickém webináři budou čekat jejich předškoláky.

Lektorka provedla rodiče různými typy cvičení: zaměřili jsme se na sluchovou koncentraci, která je důležitá pro budoucí úspěch dětí ve škole, je vstupní branou pro všechny informace z češtiny, matematiky a dalších školních předmětů. Hned po této úvodní aktivitě se rodičům dostalo pozitivního ujištění, že případné nezvládnutí tohoto cvičení dětmi (a nejen tohoto cvičení, ale i všech následujících) není nutné brát fatálně – jde o schopnost a schopnosti důležité pro školu se vyvíjejí (na rozdíl od inteligence, která je daná geneticky). Děti si procvičily i sluchovou koncentraci (určovaly první hlásku ve slově, poslední souhlásku, prováděly sluchové srovnání typu pes x les…) i sluchovou paměť (skvělá je na to hra Balím si batoh, dám si tam čokoládu a… – trénuje se tím posloupnost).

I zrakové schopnosti dětí je třeba rozvíjet – děti by měly umět zrakově odlišit detaily, soustředit se, mít již předmatematické představy. Děti skládaly puzzle (mimochodem skládání puzzle je jednou ze vstupních bran pro čtení), procvičily si svou zrakovou paměť… Lektorka doporučila i skvělé “domácí” činnosti, které využívají třídění (což je důležitá funkce do matematiky): ať děti občas vyklidí myčku, dají hrnce k hrncům…, párují ponožky, skládají puzzle atd.

Pro rozvoj motoriky je nezbytné propojení pravé a levé mozkové hemisféry. Děti si z rukou vytvořily dalekohled. Přiložily “dalekohled” k pravému či levému oku? To totiž vypovídá o dominanci hemisfér (zda dítě píše pravou či levou rukou). Děti obtahovaly horní a dolní oblouky za slov říkanky Žába leze do bezu s cílem uvolnit ruku (nácvik grafomotoriky), zaměřily se i na správný posed a správné držení tužky.

Po celou dobu webináře se dospělí i jejich děti skvěle bavili, ani minutu se nenudili a odnesli si důležitou poučku: “Krátce, ale často a pravidelně!” Pak se bude vše rozvíjet. Rodiče měli možnost vidět, jak se jejich děti zapojují, jak pracují.