1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště
Chcete zjistit více o tom, jak učit participativním způsobem? Přečtete si článek o metodě open space, který sepsal Dan Vykoukal z organizace Na Zemi. Zachytil to, co se jako pedagogové můžeme naučit, když vytvoříme pro žáky bezpečné prostředí pro přinášení vlastních témat k diskuzi. Naživo si open space vyzkoušel na škole v Poděbradech.

“Obyčejně chodíme do škol s programem, který je šitý na míru určitému tématu, ale teď jsme to chtěli udělat jinak. Prostřednictvím formátu open space jsme chtěli dát prostor studentům a studentkám formulovat vlastní témata a problémy ke zkoumání, které by se týkaly jejich života.”

Organizace Na Zemi nabízí ke stažení vzdělávací lekci o klimatické změně.
Je sice připravena pro vzdělávání naživo, ale její dílčí aktivity si zruční vyučující zvládnou přizpůsobit i pro výuku online.

Program interaktivní a hravou formou prozkoumává naše vnímání klimatické změny a různé postoje k možné krizi. Zkoumá mechanismy ve společnosti, které nás odvádějí od spolupráce, a otevírá obecnější otázky spojené s těžko uchopitelným problémem: Jak se můžeme stavět k tak komplexnímu problému, který jsme schopni nahlédnout jen z malé části? Jak řešit výzvu, která přesahuje možnosti jednotlivců i skupin? Co přispívá k hledání řešení, a co od něj naopak odvádí? V čem krize spočívá? A co se s ní dá dělat?”