1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Ještě před vypuknutím Covidu-19 nebylo učitelství ani zdaleka sedavým zaměstnáním. Nicméně s nástupem online výuky se vše změnilo, učitelé v mnoha případech vysílají ze svých domovů a na své obvyklé “poskakování” před tabulí mohou zatím zapomenout. A nejsou to jen učitelé, komu se jinak pestrý pracovní den smrskl na vysedávání před obrazovkou počítače. I ostatní profese se přenesly do online prostředí, řada rodičů je na home office se svými dětmi, se svými kolegy se často dorozumíváme prostřednictvím různých videokonferencí apod. A ruku na srdce: koho čas od času nebolí záda? Nebo zápěstí? Či hlava? Uděláte si při náročném pracovním dni před obrazovkou počítače čas na občasné protažení se? Změnu polohy?

Jako “reakci” na tuto problematiku jsme pedagogům, ale i široké veřejnosti nabídli webinář Jak sedět a vlastně se hýbat? s cílem, aby byl náš den na home office zdravější a efektivnější (uskutečnil se ve středu 20. ledna od 17 hodin). Věděli jste, že pokud máte sedavé zaměstnání, nasedíte průměrně 3660 hodin ročně?! Tedy zhruba 10 hodin denně!!! Co tedy dělat, když takto často sedíme? Vše podstatné jsme se dozvěděli v informacemi, ale i cviky nabitém webináři, který lektorovaly Katarína Železná a Pavla Skopalová (fyzioterapeutka), obě ze společnosti Fitgee. V krátkém teoretickém úvodu jsme zkonstatovali, že nám v současné době ve většině případů chybí klidné pracovní prostředí, kolegové, ale i přirozený pohyb (i jen chůze např. na zastávku MHD či do restaurace na oběd, pár schodů, které bychom v práci či ve škole vyběhli do kuchyňky, do ředitelny…) – protože každý krok se počítá! Je tedy sport dostatečnou prevencí proti negativním důsledkům spojeným se sedavým zaměstnáním? Bohužel nás jedna hodina sportu denně (versus 10 h sezení) opravdu nespasí. Je nutné se hýbat po celý den, alespoň pár minut každou hodinu.

Jaké jsou vlastně negativní důsledky spojené s dlouhodobým sezením? V první řadě malé, ale konstantní poškození struktur pohybového aparátu (profesor Kolář, přední český fyzioterapeut, to přirovnává ke kapce vody, která je s to vyhloubit i díru do skály), dále bolesti zad, hlavy, únava okohybných svalů, syndrom karpálního tunelu, tenisový/golfový loket.

Od lektorek jsem se dozvěděli tři důležité zásady pro příjemnější home office:

  1. zkoriguj svůj sed;
  2. aktivuj své tělo (video s protahovačkami pro sedavé zaměstnání);
  3. uprav si své pracovní místo (video o nastavení pracovního místa).

Neexistuje jediný správný sed, důležité je dle lektorek sedy střídat, zhruba každých 20 minut, měnit i místa, na nichž sedíme (kancelářská židle, gauč, podlaha…), občas pracovat vestoje. Při aktivizaci našich těl (bod č. 2) jsme si společně vyzkoušeli řadu praktických cviků, jednoduchých protažení, kterými můžeme prokládat celý náš pracovní den. Zajímavé byly i tipy na aktivizaci v týmu. Dovedete si představit např. poradu vestoje? Nebo hodinové meetingy zkrácené na 55 minut, kdy si v posledních pěti minutách se svými kolegy zacvičíte? V poslední části webináře (bod č. 3) jsme se zaměřili na naše pracovní místa, na to, v jaké výšce máme nastavené židle a  stoly a v jaké výšce očí je horní hrana obrazovky počítače či notebooku. Na úplný závěr pak lektorky zodpovídaly dotazy účastníků, např. jak si vybrat vhodnou pracovní židli, zda je pro dlouhodobé sezení vhodný gymnastický míč či jak se cvičením vyhnout syndromu karpálního tunelu.

“Seminář byl velmi přínosný. U PC strávím nejvíc času vůbec, takže je důležité vědět, jak si zdravotně neškodit. A navíc jsem zjistil, že je rozhodně co zlepšovat.”

“Webinář byl moc pěkný včetně příjemných mladých lektorek, které vhodnou formou umějí účastníky zapojit při webináři do pohybu. Rozhodně byl přínosný v opakování zásad sezení na židli u pracovního stolu a umístění PC či notebooku. Velmi se mi líbila část, kde ukazují lektorky názornost protahování těla, rukou u práce. Především jsem si uvědomila (přestože některé věci znám) a osvěžila možnosti zkracování svalů apod.”

Máme radost, že jsme mohli účastníkům nabídnout webinář, který byl doslova ušitý na míru dnešní době. Ohlasy všech byly velmi pozitivní a my se těšíme, že se lektorkami v budoucnu připravíme podobně laděnou akci, tentokrát pro školní třídy.