1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

První prosincový den se uskutečnil webinář pro rodiče Pojďme ven s mobilem aneb tipy na volný čas. Lektor Jaroslav Šindler představil zajímavé aplikace, které nám umožňují plánovat a organizovat si poznámky (OneNote), nahlédli jsme do tajů Geocachingu, naučili jsme se natočit krátká videa pomocí The Lego Movie Maker a coby bonus jsme poznali aplikaci Sway pro tvorbu poutavých fotoprezentací např. z dovolené či výletu. Pro ty, kteří se nemohli zúčastnit, připravujeme video, které zveřejníme na našem YouTube kanále.

OneNote vám pomůže třídit si a vytvářet si poznámkové bloky (něco jako “kroužkový blok”). Je celý zdarma, pouze musíte mít účet Microsoft, synchronizuje se mobil i počítač. Lektor uvedl tip ze své rodiny, kde tuto aplikaci používají např. pro nákupy v rámci celé rodiny. Případně je možné si díky této aplikaci plánovat i dovolenou.

Kešky možná znáte, jde o schránky se skrytým pokladem. Aplikaci je nutné si stáhnout do mobilu a vytvořit si profil. Po otevření aplikace se nám načte mapa, šedá kolečka míst představují placené kešky, zelená kolečka neplacené. Jednotlivá kolečka nás informují o názvu kešky, dozvíme se z nich oblíbenost kešky, obtížnost, terén, velikost kešky a a další údaje. Aplikace nás k vybrané kešce sama odnaviguje.

Děti si mohou vytvořit i animovaný film, např. v přírodě, pomocí aplikace The Lego Movie Maker, která je příjemná naovládání. Děti pořizují jednotlivé fotografie vždy změněné o nějaký drobný detail, ve finále z nich pomocí aplikace vznikce krátký filmeček, do kterého je možné navíc doplnit i různé zvukové efekty.

Bonusovou aplikací na závěr pak byla aplikace Sway, jež nám snadno a rychle bez zbytečných složitostí umožní vytvořit mini web, který zaplníme například snímky z dovolené poskládanými do rychlé prezentace. Je možné takto odprezentovat nějaký z našich výletů, svatbu, narození dětí.

Díky webináři jsme mohli načerpat přínosné informace týkající se tipů na zajímavé aplikace, které je možné využívat (s) dětmi. Naplánovat si cestu, hledat poklady, nafotit snímky, “natočit” film, vytvořit rodinnou webovou stránku.