1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Vše začalo na knihovnickém setkání ve Slaném, kdy nám byla představena lektorka Blažena Hušková, která nás seznámila s projektem „Quest“ – tvoření hledaček. Přestavení bylo velmi zajímavé a překvapení, že paní Blaženku máme vlastně doma za humny, také. Slovo dalo slovo a v listopadu 2019 jsme se domluvily na únorovém termínu setkání. Paní lektorku jsme přivítaly v naší nové knihovně a domluvily si cíle a požadavky projektu.

Vlastně stačilo málo, nadšení!  Jediný problém nám nestál v cestě. Ale popravdě jsme byly dost překvapené: sehnat tým se stejným nadšením pro věc zase tak jednoduché není. Teď záleželo na nás, jak s projektem zaujmeme. Nakonec se podařilo tým sestavit. Iva a Lada – knihovnice, Hana – kronikářka, Tonda, Kuba, Pavel a Štěpán – čtenáři dětského oddělení, Petra – historička.

První setkání bylo seznamovací, paní lektorka nás zaujala kolektivní hrou, která měla poodhalit naše vnímání a očekávání. Při druhém setkání jsme se náhodně spojili bez ohledu na kamarádství, pohlaví, věk. Vytvořené dvojice měly za úkol nakreslit plán obce s místy, která jsou pro nás něčím zajímavá. Opravdu jsme se neuvěřitelně shodli. Během této práce a dalších „her“ jsme zjistili, kdo by mohl kreslit mapu, kdo fotit, vybírat lokality do hledačky, skládat nějaký ten rým atd.

Lektorka Blažena se na další hodinu opět řádně připravila, ale šlo do tuhého, konec hraní, teď záleží na nás, jak se vrhneme do práce. Scházíme se na první poznávací procházku okolím. Zážitek nám nabourává chladné počasí, tým se postupně rozpadá a do závěrečného bodu nás dochází jen třetina. Škoda, asi tento moment je tím zlomovým. Při příštím setkání se musíme obejít bez tří členů týmu. Ukazuje se, že projekt je časově náročný, po práci a po škole zkrátka docházejí síly.

Ukládáme si vzájemně úkoly na doma, hledáme styčné body hledačky. Bohužel se k další společné hodině nedostáváme, začíná hrozba COVID19. Velká pauza udělala své. Je docela problém po třech měsících seskupit tým. Lektorka Bláža je úžasná, vrhá se na trasu sama a fotí si vytyčená místa. Společně se v obsazení Blažena, Iva, Lada, Jakub, Tonda a Pavel vrháme do práce. Pravda, kluci slíbili, že připraví šest stanovišť, ale ve finále se jim to nepodařilo. Vidíme, že potřebují motivaci, a tak spěcháme na pomoc. Scházíme se v době omezeného volného pohybu, stres je znát na nás všech. Několik hodin společně doslova makáme. Každý přicházíme s nápady, které by místa hledačky smysluplně oživily. Jakub se vrhá do poslední podoby mapy s trasou hledačky. Nasmáli jsme se až až, spousty vtipných narážek oživily setkání a podpořily unavené hlavy. Ač se nám zprvu zdálo, že vymyslet verše s hádankami bude hračka, opak byl pravdou.

Doslova bojujeme, ale už se pomalu začíná dařit. Čeká nás komunikace hlavně pře emaily a telefony. COVID nám stále brání se častěji sejít. Posíláme si návrhy, úpravy, lektorka Bláža vše kontroluje, usměrňuje díky zkušenostem naši fantazii. Občas si posíláme humorné komentáře, abychom to nevzdali. Hledačka se už rýsuje a nám přibývá úsměv na tváři. Napadá nás vytvořit trojskládačku a oživit ji barevně. Bláža potvrzuje, že hledačka je na světě. Těžký porod, ale dítě se nám snad vydaří. První testeři můžou přijít.

Děvčata z MAP II Mnichovohradišťsko posílají dvě skupiny na trasu. Ač se hledačka líbila, je potřeba některá místa ještě doladit. Teď už to snad klapne. Další testeři potvrzují údaje v hledačce… hurá, ještě kontrola formátu, gramatiky, což hravě zvládla paní Markéta, a můžeme tisknout.

Díky zaštítění MAP II Mnichovohradišťsko, skvělé lektorce Blaženě a zkušebnímu týmu z Kněžmosta je Sluneční hledačka na světě. Všem patří velké poděkování, bez vzájemné pomoci a podpory bychom k cíli nedošli. V tomto okamžiku hledačku vyzkoušelo již 15 skupinek, některé ještě trochu zaškobrtly, ale jen díky nepozornosti při čtení. S vyluštěním tajenky dostává každý účastník malou pozornost.

Děkujeme za tuto zkušenost, asi nikdo z nás nečekal, jak náročné, ale přitom krásné bude vytvořit NAŠI hledačku. Pod vedením lektorky Blaženy a podpory MAP II Mnichovohradišťsko náš tým uspěl.  Do cíle jsme sice nedorazili všichni, ale dorazili jsme se ctí.

Sepsaly: Iva a Lada, knihovnice z Kněžmosta

Možnost stáhnout si Sluneční hledačku ZDE.