1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

V čem spočívá síla knih? Čím nás naplňují, přitahují či lákají? Jak si nás samy nacházejí a odpovídají nám na otázky, které se objevují v našich životech? Kromě čtení knih si ty, které dorazily na letní čtenářský klub, povídaly o tom, jak jim knihy vstupují do života, jak je těžké knihy odkládat do knihobudek a téměř nemožné je vyhazovat do sběru. Zajímavé bylo sledovat, jak se vyvíjí hodnota knih a jak máme knihy velmi často spojené s životními událostmi.

Každá ze čtenářek dorazila na klub s jednou či více knihami. Na kulatém stolku v Zahradě u Vildy se tak vedle sebe objevily tituly pro děti i dospělé, populárně naučné i beletristické, bohatě ilustrované, filosoficky či fantasy laděné či životopisné. Průběžně se šestice přítomných začetla do Pernštejských žen (Pavel Marek), Zlatého kříže (Pavel Renčín), Fabriky (Kateřina Tučková), Makového mužíčka (František Nepil), Žítkovských bohyň (Kateřina Tučková), Písniček nevinnosti a zkušenosti (William Blake) či Bylinkáře (Monika Golasovská) a mnoha dalších. U titulu Marie Kondo Žít s radostí se diskuse stočila k otázkám toho, jak těžké je se rozloučit s knihami i s jinými částmi našich domácností. Odborněji pojatá literatura byla zastoupena Slepými skvrnami sociologa Daniela Prokopa, filosofická témata přinášela útlá Tao te t’ing či Jostein Gaarder a jeho knížečka To je otázka.

V úvodní části si každá z nás svoji knihu vložila do sáčku či zabalila do papíru, nadepsala na ni jednou z pastelek témata knihy, hlavní myšlenku, otázku, parafrázi titulu či verš, který knihu vystihuje. Vznikl tak pomyslný dárek – čtenářský zážitek pro ostatní. Podle nápisů jsme se pustily do výběru toho, do čeho po následujících dvacet minut začteme. Hodina a půl utekla velmi rychle nejen díky bohaté paletě nabízených knih a klidné atmosféře Zahrady, ale i příjemným rozhovorům, které knihy navodily. Věříme, že se síla knih zase jednou ukázala v plné své síle.

Sepsala: Mgr. Iva Štrojsová