1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Ve čtvrtek 18. června 2020 proběhl workshop PhDr. Mgr. Veroniky Pavlas Martanové, Ph.D., na téma Supervize v době korony. (PhDr. Mgr. Veronika Pavlas Martanová pracuje jako psycholožka v PPP pro Prahu 6, přednáší na FF UK a věnuje se supervizím ve školách, mateřských, základních, malotřídních.)

Lektorka zahájila workshop výzvou pro všechny účastníky, aby si vybrali z nabídky dixitových karet dvě, pomocí nichž budou moci odpovědět na otázky: Jaká je Vaše nálada, s níž přicházíte na workshop? Co se Vám vybaví, když se řekne supervize? Ve většině případů zaznělo, že účastníci znají supervizi teoreticky, slyšeli o ní, ale nemají vlastní zážitek ze supervize.

Lektorka představila podstatu supervize, která je důležitou oblastí pro profesní růst. Původně byla běžnou součástí poradenství, psychoterapie a sociální práce. V posledních letech je stále více žádána a oceňována i v dalších oblastech práce s lidmi – pomáhajících profesích, medicíně, školství, výchově, managementu… Supervize je setkání dvou a více odborníků, kteří spolu prozkoumávají a hledají řešení v oblasti práce s klienty či žáky (kazuistická) a v oblasti vztahové (týmová). Existuje i supervize managerská (pro vedení školy). Na konci je vždy profit cílového klienta / žáka. Tím se liší od psychoterapie či poradenství. Supervizi lze realizovat skupinově – jak s pracovním týmem či se skupinou odborníků v dané profesi, kteří však spolu nepracují a scházejí se pouze za účelem supervize, tak lze pracovat na individuální bázi.

Slovo supervize může vyvolávat představu jakési vyšší kontroly, hodnocení. Supervize však není kontrolním nástrojem. Zachovává etická pravidla, zejména princip nevynášení a vzájemného respektu.

Supervizor má být průvodcem, který pomáhá supervidovanému jedinci, týmu, skupině či organizaci vnímat a reflektovat vlastní práci a vztahy, být u nalézání nových řešení problematických situací. Supervize může být zaměřena na prohloubení prožívání, lepší porozumění, uvolnění tvořivého myšlení a rozvoj nových perspektiv profesního chování. Současně může být supervize také modelem učení se z vlastní práce. Cílem supervize tak může být vyšší uspokojení z práce, zvýšení její kvality a efektivity, prevence profesního vyhoření. Je prokázáno, že prostřednictvím „dominového efektu“ může být dobrá supervize prospěšná nejen supervidovanému, ale zprostředkovaně také jeho klientům, žákům zaměstnancům atd.

Jak supervize probíhá? Základem dobré supervize je smlouva (v supervizi se používá výraz kontrakt) – tedy dohoda o supervizi. V průběhu supervize se supervizor bude ptát: Co je Vaše otázka? S čím byste chtěli ze supervize odcházet? Co by pro Vás bylo k užitku?

Nejdůležitější pravidla supervize:

  1. Prvotním účelem supervize je zvyšování hodnoty práce pro klienty, profesionalizace péče / výuky.
  2. Podpora profesionálního růstu supervidovaných profesionálů a jejich kompetencí.
  3. Když je ohroženo klientovo blaho, jdou ostatní úkoly a funkce stranou.
  4. Supervize je založena na zvýšení vlastních možností a schopností supervidovaných.
  5. Supervize je zaměřena na supervidované, supervizor poskytuje základní podmínky: čas a bezpečný prostor, vřelost, respekt, opravdovost, vcítění a pochopení.
  6. Supervizor je speciálně školený profesionál a chodí sám na supervizi své práce.

Více informací o supervizi i kontakt na lektorku naleznete na webu: https://supervizedoskoly-cz.webnode.cz/.

Po úvodním teoretickém vstupu jsme se zaměřili na samotnou supervizi. Přítomní byli vyzváni, aby představili konkrétní téma, kterému by se chtěli věnovat (nějaký problém s rodičem, žákem, třídou, vztahová záležitost s kolegy, vedením…). Každému „tématu“ jsme se mohli věnovat cca 30 minut (rychlejší supervize). Všichni představili svůj příběh (kontrakt), z nichž se potom vybraly 4 příběhy, které prošly supervizí. S ohledem na jedno z pravidel supervize, a sice nevynášení, není možné jednotlivé příběhy detailně představit.

Účastníci přinesli do workshopu hodně osobního, odešli pak s čistou hlavou, začali chápat, o co jde, někteří zjistili, že by chtěli týmovou supervizi, která by odhalila vztahy v rámci pedagogického sboru.