1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Připomínkování dokumentů. To byla hlavní náplň únorové schůzky PS pro regionální vzdělávání a participaci žáků. Na první pohled nudná záležitost se ale díky chuti a zápalu přítomných změnila v besedu o tématech, která se současného výchovně-vzdělávacího procesu týkají: frontální vyučování a jeho přínos pro rozvoj dovedností žáků, efektivní nastavení spolupráce mezi rodinou a školou, možnosti, které obě dvě instituce mají, podněty pro rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti a pregramotnosti v rámci rodiny, individuální zrání dítěte a reálné požadavky školy na dítě. Při procházení tabulek SWOT analýzy jsme narazili i na otázku nedostatečně rozvíjených nadaných dětí, emoční a sociální nezralost nejen některých předškoláků, ale i žáků mnohem starších (spojené např. s přechodem na druhý stupeň), u některých vyučujících odborných předmětů chybějící práci s textem a rozvoj čtenářských dovedností (stále existuje u části pedagogů názor, že čtenářství a porozumění textu se rozvíjí na hodinách češtiny, ne zeměpisu či chemii). U matematické gramotnosti jsme se shodli, že problémy s exekucemi a podobnými životními situacemi, nepramení jen z toho, jak je na školách učena finanční gramotnost, ale i z (ne)uvědomování si následků svého rozhodnutí, z touhy mít vše hned.

V části věnované tématům místně zakotveného učení jsme se seznámili se vznikající databází odborníků, zjistili jsme, v které fázi se nachází práce na MAPím pexesu (Ekosystém Jizera) či na geostezce, která vzniká u ZŠ v ulici Studentská. Spolupráce s muzeem na tvorbě vzdělávacích programů pro druhý stupeň ZŠ se již dostala do další fáze. Existuje již základní nabídka témat, v současnosti se ve spolupráci s GMH vytipovávají ta témata, které se připraví pro školní rok 2020/2021. Máme se tedy na co těšit.

Přítomní si též mohli prolistovat knihy přinesené především pro práci s dětmi MŠ či prvního stupně: Hravouka a Montessori aktivity pro děti. Vzhledem k tomu, že jsme velkou část společné schůzky věnovali práci na aktualizaci dokumentů, téma místně zakotveného učení v Mnichově Hradišti zůstává na podzimní schůzku. Ještě předtím se členové sejdou v sobotu 25. 4. 2020 ve Volnočasovém centru na Guerilla gardening (GG). Akce bude otevřena pro veřejnost, přijít tedy můžete po předchozím přihlášení i Vy. Lektorsky nás dopolednem (9:00-12:15 h) provede paní Barbora Kulichová. Součástí bude nejen úvod do tématu, ale též výroba koulí s osivem a jejich výsadba v okolí. Jste srdečně zváni!

Sepsala: Iva Štrojsová

Záznam_PS Participace_region_26.2.2020