1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Patnáct zájemců o questing se sešlo v pátek 9. února na zahajovacím semináři, na nějž bude za dva týdny navazovat sobotní a nedělních seminář s několikahodinovým pobytem v terénu a vlastní tvorba první mnichovohradišťské hledačky od A do Z. Kdo jsou oni nadšenci? Někteří z nich se vám představí ve verších: “Jsem Dana z hor a nejsem fanda do bačkor.” / “Já jsem učitelka Helena a dnes mě bolí kolena.” / “Já jsem Petra z Klubu, mám občas prořízlou hubu.” / “Já jmenuju se Markéta a ráda jezdím do světa.”  Proč právě ve verších? Protože pro ty, kteří by si chtěli nějaký quest projít, bude vodítkem list papíru s mapou na jedné a veršovaným textem s informacemi na druhé straně. Verše tedy provedou zájemce po různých místech v obci a dovedou je až k cíli, tedy k pokladu.

Úvodní seminář byl informativní – od lektorky RNDr. Blaženy Huškové jsme se dozvěděli mnohé o původu questingu, o prvních českých hledačkách či o jejich podstatě a způsobu tvorby. “Questing vznikl jako nástroj pro rozvoj místní komunity, pro poznávání místního dědictví a pro rozvoj místně zakotveného učení ve školách. Zároveň přináší poznání a radost.” Ale nešlo jen o “nalejvárnu” ze strany lektorky. Podstatnou část času si ze semináře ukrojila tvorba mapy Mnichova Hradiště, do níž jsme se zapojili ve čtyřech skupinách. Napříč skupinami jsme se shodli na nejdůležitějších veřejných budovách, historických pamětihodnostech či přírodních prostranstvích. Drobné odlišnosti pak nastaly v případě našich oblíbených míst, míst tajuplných  či pro nás jedinečných. Už jen pouhou společnou přípravou mapy a následnou diskusí nad jejím obsahem jsme nesmírně obohatili jeden druhého. Výsledkem celého semináře pak byla řada témat pro mnichovohradišťskou hledačku, z nichž vykrystalizovalo jedno, jemuž se budeme věnovat během našeho dalšího společného setkání. Jaké je ono téma? Neprozradíme, nechte se překvapit!

“Jak lákavé jsou cesty za pokladem! Kdesi tam venku je ukryt poklad. Budete-li bystře uvažovat a zvolíte promyšlenou strategii, naleznete jej. Cesta za pokladem vznikla s cílem pobavit vás, nalákat vás na tajemství, příběh, na objevování skrytého, kouzelného světa. Musíte jen vyřešit hádanky a rozluštit mapu a poklad bude váš.”