1. 7. 2023 – 31. 12. 2025 Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání v ORP Mnichovo Hradiště

Na Gymnáziu MH se v úterý 21. listopadu 2017 uskutečnila velmi zajímavá přednáška Petra Daniše, ředitele vzdělávacího centra Tereza, na téma Vraťme dětství ven. Mezi účastníky setkání byli zejména rodiče, ale inspirovat se přišli i učitelé základních a mateřských škol včetně představitelů neformálního vzdělávání. Již úvod samotné přednášky přinesl překvapení v podobě zjištění, že podle výzkumů patří k nejšťastnějším mladým lidem na světě náctiletí z Indonésie, Nigérie či Indie (nejhůře dopadlo Japonsko). Výsledkem tohoto výzkumu bylo tudíž zjištění, že “bohaté” státy nemohou zaručit svým občanům štěstí. Naopak se v těchto státech hromadí mezi mladými lidmi problémy typu obezita, deprese či problémy se soustředěním, ADHD a mnohé další, což je připisováno změně životního stylu (sledování sociálních sítí, nesamostatnost spojená s omezením svobody pohybu dětí atd.). Co tedy přináší dětem kontakt s přírodou? Snižuje nadváhu či počet nemocí, zvyšuje jejich imunitu, zlepšuje pozornost a jejich vzdělávací výsledky, zvyšuje zájem dětí o učení…

Nezavírejme tedy děti do škol či kroužků, naučme děti hrát si venku! Zdatnými pomocníky se nám mohou stát webové stránky vzdělávacího centra Tereza https://jdeteven.cz/cz, které jsou zaměřené na rodiče, jimž poskytují rady, nápady i motivační hry pro pobyt venku.

“Hra je nejpřirozenější forma učení.” Inspiraci pro svobodnou hru dětí, která mj. uvolňuje “přetlaky” ze školy, z kroužků či ze sociálních kontaktů, naleznete zde: http://svobodnahra.cz/. Stránky se momentálně předělávají, ale již 4. prosince budou spuštěny ve zcela novém kabátě.

Jste-li učitelé, i Vám nabízí Tereza možnost inspirovat se, např. od těch učitelů či ředitelů, pro něž se stalo učení venku nedílnou součástí jejich práce. Web http://ucimesevenku.cz/ Vám ozřejmí důvody, proč učit venku (posiluje se vztah učitel-žák, zlepšují se vzdělávací výsledky žáků…), poskytne ukázky pomůcek pro učení venku či popisy lekcí (např. Hejného metoda venku) a nabídne praktické rady, jak učit venku ve městě, jak dostat přestávky ven, jak zkrátit přesuny ven a mnohé další. Samozřejmě není cílem učit všechny předměty venku, nicméně jsou témata, kterým pobyt venku vyloženě svědčí.

Po skončení přednášky se rozpoutala živá diskuse, což je pro nás signál, že nejen přednášející, ale i samotné téma účastníky zaujalo. A jedno z hodnocení na závěr: “Byla to jedna z těch přednášek, která mi dávala smysl a po níž jsem se cítila spokojená. Také se mi velmi líbilo, že se na konci “rozjela” diskuse nutící k zamyšlení a také společné sdílení. Lektor tomu nechal volný průběh, což umí málokdo :-)”

https://slideslive.com/38900765/clovek-a-priroda-prilis-bohate-pro-stesti-jak-nase-deti-ztraceji-detstvi-a-chytaji-nove-nemoci